اگر فردی دچار ایست قلبی میشود، اولین اقدام شما همیشه باید تماس با آمبولانس باشد. با دانش نحوه انجام CPR، میتوانید قبل از رسیدن خدمات اورژانس کمک کنید. احیای قلبی ریوی (CPR) میتواند به افرادی که دچار ایست قلبی شدهاند کمک کند و آنها را تا رسیدن اورژانس زنده نگه دارد. بنابراین یادگیری نحوه انجام CPR و کمکهای اولیه بسیار مهم است، زیرا اغلب میتواند تفاوت بین مرگ و زندگی باشد. در این مطلب، ما به اصول اولیه CPR، از جمله راهنمای گام به گام در مورد نحوه انجام CPR هنگامی که تنفس قطع میشود، آشنا خواهیم شد.
CPR چیست؟
هنگامی که قلب فردی دیگر قادر به پمپاژ خون نیست و تنفس طبیعی او متوقف شده است CPR میتواند با راه اندازی مجدد قلب، جان فردی که دچار ایست قلبی شده است را نجات دهد. شما این کار را با اعمال فشار روی قفسه سینه با استفاده از دستان خود انجام میدهید که به جریان خون در اندامهای مهم بدن کمک میکند. این کار تا زمانی که ضربان قلب منظم برگردد انجام میشود. یادگیری نحوه انجام CPR برای برخی میتواند دلهره آور باشد، اما نباید اینطور فکر کنید. تکنیکی که ما در این مطلب توضیح میدهیم در واقع اجرای نسبتاً آسانی است و چیزی است که هر کسی میتواند یاد بگیرد.
ممکن است نیاز به انجام CPR داشته باشید اگر کسی:
- فرد نفس نمیکشد
- پاسخ نمیدهد
- نبض نداره
- واکنش نشان نمیدهد
- در صورت کاهش هوشیاری
۷۲ درصد از ایستهای قلبی در محیط خانه یا محل کار اتفاق میافتد، بنابراین کمکهای اولیه CPR یک مهارت ضروری است، زیرا میتوانید جان یک نفر را نجات دهید.
نحوه انجام کمکهای اولیه CPR:
قبل از اینکه به مراحل دقیقتر در مورد انجام CPR بپردازیم، میخواهیم یک نمای کلی به شما ارائه دهیم که میتوانید از آن به عنوان یک مرجع آسان استفاده کنید.
اگر بزرگسالان نفس نمیکشند، نفس نفس میزنند یا وقتی از آنها سؤال میپرسید نمیتوانند پاسخ دهند، باید از CPR استفاده شود. برای کودکان و نوزادان، CPR باید زمانی استفاده شود که آنها به طور طبیعی نفس نمیکشند و قادر به پاسخگویی نیستند. هنگامی که مشخص کردید که CPR مورد نیاز است و منطقه ایمن است، میتوانید مراحل زیر را انجام دهید:
- در ابتدا با اررژانس تماس بگیرید.
- فرد را به پشت بخوابانید، سرش را به عقب خم کنید و راه هوایی او را باز کنید.
- بررسی کنید که آیا فرد نفس میکشد یا خیر. این را میتوان با گوش دادن، دیدن اینکه آیا قفسه سینه او بالا و پایین میرود و بررسی نبض او فهمید.
- شروع به انجام CPR کنید. از ترکیبی از فشرده سازی قفسه سینه و نفسهای نجات برای کمک به زنده نگه داشتن فرد استفاده کنید.
- این تکنیک را تا رسیدن اورژانس تکرار کنید.
نحوه انجام CPR مرحله به مرحله:
هنگامی که بدانید چگونه کمکهای اولیه CPR را انجام دهید، هرگز به عقب نگاه نخواهید کرد. کمک شما به معنای واقعی کلمه میتواند نجات دهندهی زندگی فردی باشد که دچار ایست قلبی شده است، بنابراین یادگیری نحوه انجام CPR بسیار ارزشمند است. نحوه انجام CPR بسته به اینکه فرد بالغ، کودک یا نوزاد باشد کمی متفاوت است. در زیر، ما روی مراحلی که باید در هر سه مورد انجام دهید تمرکز خواهیم کرد.
مراحل CPR برای بزرگسالان:
۱.با اروژانس تماس بگیرید:
محیط اطراف خود را ارزیابی کنید. به شانه فرد ضربه بزنید و بپرسید که آیا خوب است یا خیر. اگر پاسخ ندادند، در حین تماس با اورژانس مراقبت لازم را به او ارائه دهید، یا از شخص دیگری بخواهید تماس تلفنی برقرار کند.
۲. فرد را در موقعیت خوب قرار دهید:
فرد را به پشت بخوابانید. در کنار او زانو بزنید و هر گونه مانع مانند غذا یا استفراغ یا خون را از دهان و بینی او خارج کنید.
۳. تنفس را بررسی کنید:
گوش خود را در کنار دهان فرد قرار دهید و به مدت ۱۰ ثانیه گوش دهید. اگر او نفس نمیکشد یا صدای نفسهای مکرر برای هوا میشنوید، باید کمکهای اولیه CPR را شروع کنید.
۴. CPR را انجام دهید:
در حالی که در کنار فرد زانو زدهاید، پاشنه دست خود را روی استخوان سینه در مرکز سینه او قرار دهید. کف دست دیگر خود را بگیرید و آن را بالای دستی که روی سینه فرد است قرار دهید و انگشتان خود را قفل کنید. مطمئن شوید که خود را طوری قرار دادهاید که شانههای شما مستقیماً بالای دستان شما باشد. با استفاده از وزن بدن خود، ۵ تا ۶ سانتیمتر روی سینه فرد را مستقیماً فشار دهید. با نگه داشتن دستها روی سینه، فشار را رها کنید و اجازه دهید قفسه سینه به حالت اولیه خود بازگردد.
۵. تکرار کنید و منتظر خدمات اورژانس باشید:
این فشارها را با سرعت ۱۰۰ تا ۱۲۰ بار در دقیقه، حدود ۲ در ثانیه، تکرار کنید تا زمانی که آمبولانس بیاید یا فرد شروع به پاسخگویی کند و دوباره شروع به تنفس طبیعی کنند این کار را ادامه دهید.
مراحل CPR برای کودکان بالای یک سال:
۱.با اروژانس تماس بگیرید:
محیط اطراف خود را بررسی کنید. سپس روی شانه کودک ضربه بزنید و از او بپرسید که آیا او خوب است یا خیر. اگر پاسخ ندادند، در حین تماس با اروژانس مراقبت لازم را به او ارائه دهید یا از شخص دیگری بخواهید تماس تلفنی برقرار کند.
۲. کودک را در موقعیت خوب قرار دهید:
هنگامی که بررسی کردید که آیا نفس میکشد یا خیر، او را به پشت بخوابانید و با گذاشتن یک دست روی پیشانی و به آرامی سرش را به عقب خم کنید و چانه او را بلند کنید، راه هوایی او را باز کنید. همچنین باید هر گونه انسداد را از دهان و بینی او بردارید.
۳. فشرده سازی قفسه سینه را انجام دهید:
پاشنه یک دست را روی مرکز سینه کودک قرار دهید و به اندازه ۵ سانتیمتر (تقریباً یک سوم قطر سینه) به پایین فشار دهید. کیفیت (عمق) فشرده سازی قفسه سینه بسیار مهم است، بنابراین اگر نمیتوانید با یک دست به عمق ۵ سانتی-متری برسید، مطمئن شوید که از دو دست استفاده میکنید. بعد از هر ۳۰ فشار قفسه سینه با سرعت ۱۰۰ تا ۱۲۰ در دقیقه، دو بار نفس مصنوعی بدهید.
۴. تفس مصنوعی بدهید:
بینی کودک را ببندید و سپس دهان خود را روی دهان او قرار دهید. به طور پیوسته و محکم به دهان او بدمید، در حالی که بررسی کنید که قفسه سینه او بالا بیاید. پنج نفس نجات اولیه را انجام دهید.
۵. تکرار کنید و منتظر خدمات اورژانس باشید:
با سیکلهای ۳۰ فشردن قفسه سینه و دو نفس نجات ادامه دهید تا زمانی که کودک علائم بهبودی را نشان دهد یا خدمات اورژانسی وارد شوند.
مراحل CPR برای نوزادان زیر یک سال:
۱.با اروژانس تماس بگیرید:
به محیط اطراف خود نگاهی بیندازید تا مطمئن شوید که در محل امنی قرار دارید. در مرحله بعد، به کف پای نوزاد را ضربه بزنید تا ببینید آیا پاسخ میدهند یا خیر. اگر موفق پاسخی دریافت نکردید، در حین تماس با اورژانس مراقبت لازم را به او ارائه دهید. همچنین میتوانید از شخص دیگری بخواهید تماس تلفنی برقرار کند.
۲. نوزاد را در موقعیت خود قرار دهید:
اگر تنفس نوزاد طبیعی نیست، او را به پشت بخوابانید و با گذاشتن یک دست روی پیشانی، به آرامی سر را به عقب خم کرده و چانه را بلند کنید، راه هوایی نوزاد را باز کنید. اطمینان حاصل کنید که هرگونه انسداد قابل مشاهده را از دهان و بینی او برداشتهاید.
۳. فشرده سازی قفسه سینه را انجام دهید:
فشرده سازی قفسه سینه را با قرار دادن دو انگشت در وسط قفسه سینه شیرخوار و فشار دادن ۴ سانتیمتر به پایین (تقریباً یک سوم قطر قفسه سینه) شروع کنید. کیفیت (عمق) فشرده سازی قفسه سینه حیاتی است، بنابراین اگر نمیتوانید با استفاده از نوک دو انگشت به عمق ۴ سانتیمتری برسید، از پاشنه یک دست استفاده کنید. هنگامی که ۳۰ فشار قفسه سینه را با سرعت ۱۰۰ تا ۱۲۰ در دقیقه کامل کردید، دو نفس مصنوعی دهید.
۴. نفس مصنوعی بدهید:
دهان خود را روی دهان و بینی شیرخوار قرار دهید و به طور پیوسته و محکم در دهان او باد کنید و بررسی کنید که در حین انجام این کار سینه او بالا بیاید. شما باید پنج نفس نجات اولیه را انجام دهید.
۵. تکرار کنید و منتظر خدمات اورژانس باشید:
با سیکلهای ۳۰ فشردگی قفسه سینه و دو نفس مصنوعی، ادامه دهید تا زمانی که نوزاد شروع به بهبودی کند یا خدمات اورژانس برای شروع مراقبت از او برسد.
زمان استفاده از CPR:
اکنون میدانید که چگونه میتوان CPR را انجام داد، مهم است که بدانید چه زمانی آن را انجام دهید. همانطور که قبلاً گفتیم، کمکهای اولیه CPR باید زمانی استفاده شود که یک بزرگسال اصلاً نفس نمیکشد یا به طور مکرر نفس نفس میزند. برای یک کودک یا نوزاد، شما باید از CPR زمانی که به طور طبیعی نفس نمیکشد استفاده کنید. در هر دو مورد، اگر به سؤالاتی که از آنها میپرسید پاسخ نمیدهند، باید CPR را انجام دهید. مهم است که قبل از شروع CPR موارد فوق را در نظر بگیرید، به همین دلیل است که توصیه میشود قبل از شروع فرآیند اطمینان حاصل کنید که فرد به تماسهای کلامی یا فیزیکی پاسخ نمیدهد.
بعد از CPR چه اتفاقی میافتد؟
هنگامی که CPR را انجام دادید، میتوانید مراقبت از فرد را به خدمات اورژانس بسپارید. امیدواریم فرد زنده باشد و تنفسش به حالت عادی برگشته باشد، اما اگر همچنان مشکل دارد، اولین امدادگران اقدامات لازم را انجام خواهند داد. در هر صورت، فرد به احتمال زیاد به بیمارستان منتقل میشود. در این مرحله، امدادگران میتوانند تعیین کنند که علت ایست قلبی چیست و در صورت نیاز میتوانند درمان بیشتری را ارائه دهند.