آسم چیست؟

بیماری آسم چیست؟

یکی از بیماری‌های تنفسی آسم است. این بیماری افراد را در هر سنی که هستند تحت تاثیر قرار می‌دهد.

آسم یک بیماری مزمن ریوی است که راه‌های هوایی یا لوله‌های برونش را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بیماری آسم باعث می‌شود راه‌های هوایی شما باریک شود، متورم شود و مخاط اضافی تولید کند، که به نوبه خود تنفس را دشوارتر می‌کند. باریک شدن راه‌های هوایی باعث می‌شود که شما احساس تنگی نفس، خس خس سینه یا حملات سرفه کنید.

آسم می‌تواند افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد، اما ممکن است برای برخی خفیف باشد، برای برخی دیگر می‌تواند شدیدتر باشد. برای کسانی که شدیدا تحت تأثیر قرار می‌گیرند، می‌تواند تاثیر عمده‌ای بر فعالیت‌های عادی روزمره داشته باشد یا باعث حملات آسم شود.

هیچ درمانی برای آسم وجود ندارد. با این حال، می‌توان آن را به طور موثر مدیریت کرد و علائم را کنترل کرد. همه مبتلایان به آسم دقیقا علائم یا شدت یکسانی ندارند و ممکن است در طول زمان تغییر کند.

علائم بیماری آسم

برخی از علائم و نشانه‌های رایج عبارتند از:

  • – تنگی نفس
  • – احساس فشار، سفتی یا درد در قفسه سینه
  • – سرفه کردن
  • – صدای سوت یا خس‌خس سینه هنگام بازدم (خس‌خس سینه به ویژه در کودکان مبتلا به آسم شایع است)
  • – حملات سرفه و خس‌خس سینه که با سرماخوردگی، آنفولانزا یا سایر بیماری‌های تنفسی بدتر می‌شوند.
  • – مشکل خواب شبانه به دلیل تنگی نفس.

همه افرادی که آسم دارند دقیقا علائم مشابهی ندارند و علائم متفاوتی ممکن است در زمان‌های مختلف سال و در زمان‌های مختلف زندگی شما رخ دهد. علائم همچنین می‌تواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد.

اگر آسم شما در حال تغییر یا تشدید است، ممکن است متوجه شوید که علائم بدتر از حد معمول می‌شوند. ممکن است نفس کشیدن برای شما دشوارتر باشد، خس‌خس سینه بیشتری را تجربه کنید و نیاز به استفاده بیشتر از یک استنشاق سریع تسکین‌دهنده داشته باشید.


در طول حمله آسم چه اتفاقی می‌افتد؟

هنگامی که حمله آسم رخ می‌دهد، ماهیچه‌های اطراف راه‌های هوایی ابتدا سفت می‌شوند که به آن برونکواسپاسم می‌گویند. اسپاسم برونش باعث می‌شود که قفسه سینه شما سفت‌شده و نفس کشیدن را سخت کند. ممکن است زمانی که می‌خواهید نفس بکشید صدای سوت ایجاد کنید یا شروع به خس‌خس کنید. پوشش مجاری تنفسی ملتهب و متورم می‌شود و مخاط بیشتری تولید می‌کند.

اگر آسم خفیف دارید، مصرف داروی استنشاقی خود در عرض چند دقیقه برای کمک به حمله کافی است. اما اگر آسم شدیدتری دارید، ممکن است به مراقبت‌های پزشکی نیاز داشته باشید، زیرا ممکن است تهدیدکنند‌ه‌ی زندگی باشد.

علائم هشداردهنده اولیه حمله آسم

آسم یک بیماری مزمن طولانی مدت است که در زمان حمله یک اتفاق حاد برای فرد بیمار تلقی می‌شود. این به معنای یک حمله ناگهانی است که برای فردی که از یک بیماری مزمن رنج می‌برد اتفاق می‌افتد.

برخی از علائم هشداردهنده اولیه وجود دارد که می‌توانید به آن‌ها توجه کنید که ممکن است نشان‌دهنده احتمال حمله آسم باشد. علائم معمولا خفیف هستند، اما تشخیص آن می‌تواند مفید باشد تا بتوانید تمام تلاش خود را برای جلوگیری از حمله کامل آسم انجام دهید.

علائم و نشانه‌های هشداردهنده اولیه که باید مراقب آن‌ها بود عبارتند از:

  • – تنگی نفس
  • – خستگی شدید هنگام ورزش
  • – خس‌خس سینه و سرفه بعد از ورزش
  • – داشتن سرفه‌های مکرر، به خصوص در شب
  • – کاهش در عملکرد معمول ریه
  • – آلرژی یا سرماخوردگی، از جمله گرفتگی بینی، عطسه، گلودرد و سردرد.

اگر یک برنامه اقدام شخصی برای آسم دارید، می‌توانید داروهای خود را مطابق با این علائم هشداردهنده اولیه تنظیم کنید. اگر برنامه عملی ندارید یا علائم تشدید آسم را دارید، از پزشک خود بخواهید که شما را راهنمایی کند.

بیماری آسم یک بیماری مزمن ریوی است که باعث تنگی نفس می‌شود
بیماری آسم

علت بیماری آسم چیست؟

علت دقیق آسم ناشناخته است و محرک‌ها می‌تواند در افراد متفاوت باشد. با این حال، مشخص شده است که آسم در خانواده‌ها دیده می‌شود (اگر یکی از والدین یا خواهر و برادری مبتلا به آسم باشد، احتمال ابتلای شما نیز به آن بیشتر است) و عوامل محیطی می‌توانند در آن نقش داشته باشند.

بیماری آسم اغلب در نتیجه پاسخ سیستم ایمنی به یک آلرژن محیطی مانند گرده یا کنه‌های گرد و غبار رخ می‌دهد. همه افرادی که در معرض یک آلرژن قرار می‌گیرند به آن واکنش نشان نمی‌دهند یا ممکن است واکنش متفاوتی نشان دهند. اگرچه دلایلی که چرا یک آلرژن خاص بر روی یک فرد بیش از دیگران تأثیر می‌گذارد کاملا مشخص نیست، اما ممکن است ژن‌های ارثی در آن دخیل باشند.

برخی از عوامل خطر که می‌توانند شانس ابتلا به آسم را افزایش دهند عبارتند از:

  • – ژنتیک: اعضای خانواده، مانند والدین یا خواهر و برادر، مبتلا به آسم
  • – داشتن یک آلرژی، مانند تب یونجه، اگزما یا آلرژی غذایی (این موارد به عنوان شرایط آتوپیک شناخته می‌شوند)
  • – سیگاری بودن
  • – قرار گرفتن در معرض دود دست دوم یا غیرفعال، از جمله در دوران کودکی یا بارداری
  • – داشتن برونشیولیت (عفونت دستگاه تنفسی تحتانی) در کودکی
  • – به دنیا آمدن نارس یا با وزن کم

محرک‌ها در بیماری آسم

راه‌های هوایی به ریه‌ها معمولا باز هستند و به هوا اجازه می‌دهند آزادانه به داخل و خارج از ریه‌ها حرکت کند. با این حال، افرادی که آسم دارند، راه‌های هوایی حساسی دارند که تحریک و ملتهب هستند. علائم آسم زمانی ایجاد می‌شوند که راه‌های هوایی در پاسخ به محرک‌ها سفت یا منقبض می‌شوند و در نتیجه فضای کم‌تری در راه‌های هوایی برای تنفس وجود دارد.

علائم می‌تواند توسط محرک‌ها، مواد و شرایط مختلف ایجاد شود. محرک‌های شناخته شده عبارتند از:

  • – قرار گرفتن در معرض دود، آلودگی یا دود
  • – عفونت‌های تنفسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا
  • – واکنش‌های آلرژیک، مانند کنه‌های گرد و غبار، خز حیوانات، پرها
  • – تغییرات آب و هوا، از جمله هوای سرد، رعد و برق، گرما، رطوبت یا هر تغییر ناگهانی دما
  • – مصرف داروهایی مانند مسکن‌های ضد التهابی
  • – تجربه احساسات قوی مانند استرس
  • – قرار گرفتن در معرض رطوبت یا کپک
  • – فعالیت بدنی به خصوص اگر در هوای سرد و خشک انجام شود.
  • – سولفیت‌ها و مواد نگه‌دارنده اضافه‌شده به برخی غذاها و نوشیدنی‌ها از جمله میوه‌های خشک، میگو، سیب‌زمینی فرآوری شده، آبجو و شراب
  • – بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD)، که در آن اسید معده به گلو برمی‌گردد.

اگر از محرک‌های بالقوه خود آگاه هستید، باید سعی کنید تا جایی که ممکن است از آن‌ها اجتناب کنید تا به کنترل آسم خود کمک کنید.

انواع بیماری آسم

بر خلاف برخی دیگر از شرایط سلامتی، هیچ شکل واحدی از آسم وجود ندارد. این بیماری افراد مختلف را به روش‌های مختلف تحت تاثیر قرار می‌دهد. همان‌طور که دانش و درک در طول سال‌ها بهبود یافته است، متخصصان پزشکی انواع مختلفی را شناسایی کرده‌اند. دانستن این‌که کدام نوع آسم دارید می‌تواند به شما کمک کند تا یاد بگیرید چگونه آن را به طور موثرتری مدیریت کنید و خطر تماس با محرک‌های شناخته‌شده را کاهش دهید.

– بیماری آسم آلرژیک

آسم آلرژیک یا آتوپیک نوعی آسم است که توسط عوامل حساسیت‌زا مانند گرده، کنه‌های گرد و غبار، خز حیوانات خانگی یا پر ایجاد می‌شود. اگر آسم آلرژیک دارید، شانس بیشتری برای ابتلا به سایر انواع آلرژی مانند تب یونجه، آلرژی غذایی یا اگزما دارید.

– آسم شغلی

دلیل آن شغل یا کار شماست. این اغلب با آسم آلرژیک همراه است و می‌تواند در اثر قرار گرفتن در معرض بخار، مواد شیمیایی، گرد و غبار یا سایر محرک‌هایی که به طور منظم در طول کار با آن‌ها مواجه می‌شوید، ایجاد شود.

– آسم فصلی

فقط در زمان‌های خاصی از سال رخ می‌دهد. علائم ممکن است در تابستان زمانی که سطح گرده‌ها بالاست یا در زمستان که هوا بسیار سرد است تشدید شود.

– آسم غیر آلرژیک

آسم غیر آلرژیک یا غیر آتوپیک نوعی آسم است که در اثر آلرژی ایجاد نمی‌شود. این نوع اغلب میان‌سالی شروع می‌شود.

– آسم ناشی از ورزش

در برخی موارد، ممکن است آسم با فعالیت بدنی ایجاد شود و آسم ناشی از ورزش نامیده می‌شود . علائم می‌تواند هم در حین و هم بعد از ورزش بدتر شود.

– آسم دوران کودکی

بیماری آسم در دوران کودکی شایع است و اولین بار در دوران کودکی رخ می‌دهد. گاهی اوقات این نوع می‌تواند با افزایش سن بهتر شود یا حتی به طور کامل ناپدید شود، اگرچه ممکن است در بزرگسالی نیز برگردد.

– آسم بزرگسالان

شروع بیماری آسم در بزرگسالان به این دلیل است که در بزرگسالی شروع می‌شود، نه در دوران کودکی. گاهی اوقات از آن به عنوان آسم دیررس یاد می‌شود. این می‌تواند ناشی از عوامل شغلی و محیطی، هورمون‌های زنانه، سیگار کشیدن و رویدادهای استرس‌زا در زندگی باشد.

– آسم سخت

آسم سخت نوعی آسم است که مدیریت و کنترل آن دشوار است. علائم با وجود درمان‌ها بیشتر ادامه پیدا می‌کنند و حملات مکرر شایع هستند.

– آسم شدید

آسم شدید افراد را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد و می‌تواند تاثیر زیادی بر زندگی روزمره داشته باشد. اگر علائم شما با وجود تجویز دوزهای بالاتر استروئیدهای استنشاقی یا سایر داروها ادامه داشته باشد، احتمال ابتلا به آسم شدید بیشتر است و ممکن است به قرص‌های استروئیدی طولانی مدت نیاز داشته باشید.

بیماری آسم در کودکی بسیار شایع است اما در بعضی موارد این بیماری با افزایش سن بهتر یا حتی درمان می‌شود
بیماری آسم

تشخیص

اگر پزشک شما مشکوک به آسم باشد، علائم شما را می‌پرسد و آزمایشاتی را برای تشخیص آن انجام می‌دهد. آن‌ها به بینی، گلو و مجاری هوایی فوقانی شما نگاه می‌کنند، با استفاده از گوشی پزشکی به تنفس شما گوش می‌دهند و یک تاریخچه پزشکی عمومی می‌گیرند.

تست‌های عملکرد ریه برای بررسی میزان عملکرد ریه‌های شما انجام خواهد شد. آزمایشات رایج مورد استفاده عبارتند از:

  • – اسپیرومتری: دستگاهی که سرعت تنفس شما و میزان هوا را در ریه‌هایتان اندازه‌گیری می‌کند.
  • – تست اوج جریان: دستگاهی که سرعت تنفس شما را اندازه‌گیری می‌کند.
  • – تست FeNO: دستگاهی که سطح اکسیدنیتریک را در نفس شما اندازه‌گیری می‌کند.

در برخی موارد، ممکن است برای رد سایر علل علائم خود، عکس رادیوگرافی قفسه سینه انجام دهند.


درمان و داروها در بیماری آسم

درمان آسم و داروها به کنترل علائم کمک می‌کنند، بنابراین می‌توانید زندگی فعال و عادی داشته باشید. از آن‌جایی که همه افراد آسم را متفاوت تجربه می‌کنند، پزشک شما یک برنامه درمان آسم را که به طور خاص برای شما طراحی شده است تنظیم می‌کند.

دو نوع استنشاقی که برای تسکین و پیشگیری از آسم استفاده می‌شود عبارتند از:

  • – استنشاق کننده تسکین‌دهنده، برای درمان علائم شما در هنگام بروز آسم استفاده می‌شود و معمولا در عرض چند دقیقه کار می‌کند.
  • – استنشاقی Preventer، حاوی داروهای استروئیدی است و طبق تجویز روزانه برای کاهش التهاب و حساسیت در مجاری تنفسی استفاده می‌شود. این به توقف علائم آسم کمک می‌کند و معمولا قهوه‌ای است.

بسته به علائم شما، قرص‌ها یا سایر درمان‌ها نیز ممکن است تجویز شوند. درمان‌های تکمیلی، مانند تمرین‌های تنفسی خاص، ممکن است برای کمک به یادگیری بهتر تنفس با آسم و افزایش ظرفیت کلی ریه، قدرت و سلامتی توصیه شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک‌های فالو از سراسر وب