توانایی برقراری ارتباط موثر شاید مهمترین مهارت در زندگی باشد. مهارتهای ارتباطی، مهارتهایی هستند که به ما کمک میکنند اطلاعاتی را به دیگران منتقل کنیم و آنچه را که به ما گفته میشود درک کنیم. کافیست کودکی را تماشا کنید که با دقت به صحبتهای مادرش گوش میدهد و سعی میکند صداهایی را که او تولید میکند، تکرار کند تا بفهمید که میل به برقراری ارتباط چقدر اساسی است.
ارتباط، در سادهترین حالت، عمل انتقال اطلاعات از مکانی به مکان دیگر است. ممکن است به صورت صوتی (با استفاده از صدا)، نوشتاری (با استفاده از رسانههای چاپی یا دیجیتالی مانند کتاب، مجلات، وب سایتها یا ایمیل)، بصری (با استفاده از آرم، نقشه، نمودار) یا غیرکلامی (با استفاده از زبان بدن، حرکات بدنی و … لحن و زیر و بم صدا) در عمل، اغلب ترکیبی از چندین مورد از این موارد است.
اهمیت مهارتهای ارتباط خوب
توانایی برقراری ارتباط دقیق، واضح و مطابق با هدف، یک مهارت حیاتی زندگی است و چیزی است که نباید نادیده گرفته شود. برای کار روی مهارتهای ارتباطی خود هرگز دیر نیست و با انجام این کار، ممکن است متوجه شوید که کیفیت زندگی خود را بهبود میبخشید. از نظر حرفهای، اگر برای شغل درخواست میدهید یا به دنبال ارتقای شغلی با کارفرمای فعلی خود هستید، تقریبا به طور قطع نیاز به نشان دادن مهارتهای ارتباطی خوبی دارید.
مهارتهای ارتباطی برای صحبت مناسب با طیف گستردهای از افراد و در عین حال حفظ ارتباط چشمی خوب، نشان دادن واژگان متنوع و متناسب کردن زبان خود برای مخاطبان، گوش دادن موثر، ارائه ایدههای خود به طور مناسب، نوشتن واضح و مختصر و به خوبی در یک گروه مورد نیاز است. بسیاری از اینها مهارتهای ضروری هستند که اکثر کارفرمایان به دنبال آن هستند.
با پیشرفت شغلی شما، اهمیت مهارتهای ارتباطی افزایش مییابد. توانایی صحبت، گوش کردن، سوال کردن و نوشتن با وضوح و مختصر برای اکثر مدیران و رهبران ضروری است.
در زندگی شخصی شما، مهارتهای ارتباطی خوب میتواند در روابطتان کمک به درک دیگران و درک شدن، بهبود بخشد. تقریبا کلیشهای است که روابط شخصی نیاز به ارتباط دارد. ناتوانی در صحبت به دلیل از هم گسیختگی تعداد زیادی از شراکتها و روابط سرزنش شده است. اما توانایی گوش کردن نیز یک عنصر مهم است. ارتباط در روابط خانوادگی گستردهتر نیز حیاتی است. مهارتهای ارتباطی همچنین میتواند تضمین کند که شما قادر به مدیریت تعاملات با مشاغل و سازمانها هستید.
ارتباطات دوطرفه هستند.
ارتباط با پخش یا صرفا ارسال اطلاعات یکسان نیست. این یک فرآیند دو طرفه است. به عبارت دیگر، هم شامل ارسال و هم دریافت اطلاعات میشود. بنابراین انسان هم به صحبت و هم گوش کردن نیاز دارد، و شاید به ایجاد درک مشترک از اطلاعات در حال انتقال و دریافت نیاز دارد.
اگر شما «فرستنده» اطلاعات هستید، به این معنی است که برای شروع به وضوح مطلب خود را (چه به صورت کتبی یا رو در رو) در میان بگذارید، سپس سؤال بپرسید تا درک شنوندگان خود را بررسی کنید. همچنین پس از آن باید به پاسخهای آنها گوش دهید و در صورت لزوم توضیح بیشتری دهید.
اگر شما گیرنده هستید، به این معنی است که با دقت به اطلاعات گوش دهید، سپس بررسی کنید که با بازتاب مجدد متوجه شدهاید یا سؤال بپرسید تا اطمینان حاصل شود که هر دوی شما درک یکسانی از موقعیت دارید. بنابراین یک فرآیند فعال است و هیچ چیز منفعلانهای در ارتباط، در هر دو جهت وجود ندارد.
توسعه مهارتهای ارتباطی
مهارتهای ارتباطی خوب میتواند نحوه عملکرد شما را در زندگی بهبود بخشد و راه شما را در روابط خود با دیگران هموارتر کند. از سوی دیگر، مهارتهای ارتباطی ضعیف، میتواند روابط را از کاری به شخصی دیگر بدتر کند و زندگی شما را به میزان قابل توجهی سختتر کند.
تعاملات ممکن است بدون دردسر به نظر برسد، اما این احتمال وجود دارد که افراد زمان زیادی را صرف تقویت مهارتهای خود کرده باشند.
مهارت ارتباطی: یک پروژه بلند مدت
این احتمال وجود دارد که در طول زندگی به یادگیری در مورد ارتباطات ادامه دهید. تعداد کمی از ما میگویند که چیزی برای یادگیری در مورد این موضوع نداریم.
با این حال، این به این معنا نیست که بگوییم ارزش شروع سفر را ندارد. بسیاری از کارهای کوچک و آسان وجود دارد که میتوانید بلافاصله انجام دهید و به شما کمک میکند تا ارتباط موثرتری برقرار کنید.
۲ دیدگاه
بازتاب ها: نکاتی برای بهتر درس خواندن – مجله اینترنتی روزساز
بازتاب ها: چگونه برای زندگی خود برنامهریزی کنیم؟ – مجله اینترنتی روزساز