زندگی غیرقابل پیشبینی است؛ همیشه اتفاقات غیرمنتظرهای پیش میآید که نمیتوانستید آن را پیشبینی کنید. حال چگونه باید اراده خود را در این مواقع حفظ کرد؟ این مزیت یک زندگی با برنامهریزی است. برنامهریزی در زندگی به شما قابلیت این را میدهد که برای این اتفاقات غیرمنتظره تا حدودی آمادگی داشته باشید؛ با داشتن یک استراتژی مناسب در برنامهریزی و همچنین فکری باز، شما میتوانید چالشهایی را که میتوانند زندگی شما را ارتقا دهند را بپذیرید. نحوه ایجاد برنامه برای زندگی بسیار شبیه به ایجاد یک نقشه تجاری برای هدایت تصمیمات یک شرکت است. برنامهریزی برای زندگی به شما اجازه میدهد تا اهداف معناداری را دنبال کنید که با هدف نهایی شما در زندگی هماهنگ است.
چگونه برای زندگی خود برنامهریزی کنیم؟
تعیین اهداف مهمترین بخش برنامهریزی برای زندگی است. شما برای تعیین هدف از احساسات خود نیز استفاده میکنید؛ بنابراین هرکاری که انجام میدهید معنادار است. با برنامهریزی برای زندگیتان، به هسته اصلی خود میرسید به اینکه چه میخواهید و چگونه به آن دست یابید. شما فقط یک کار را تکمیل نمیکنید، بلکه مطابق با علایق خود عمل میکنید. حال مراحلی برای ساخت استراتژی متناسب با برنامهریزی برای زندگی را بیان میکنیم.
مرحله ۱: سؤالات درست را از خود بپرسید
برای ایجاد یک برنامه متناسب با زندگی خودتان باید شروع به پرسیدن سوالات درست از خود کنید. پاسخهای خود را روی کاغذ بنویسید و فراموش نکنید که باید در پاسخ دادن به این سوالات صادقانه عمل کنید.
به چه نتایجی میخواهید برسید
از خود بپرسید چه نتایجی در نهایت میخواهم کسب کنم و چگونه میتوانم در طول مسیر به بهبود مستمر برسم؟ اگر هدف نهایی شما ایجاد یک تجارت بزرگ است، اهداف شما برای بهبود مستمر ممکن است تنظیم دقیق استراتژی فروش و ایجاد روابط قدرتمند باشد.
چه چیزهایی در این اهداف الهامبخش شما هستند
همه خواهان استقلال مالی و محیط کار سالم هستند. فراتر از این اصول اولیه، چه چیزی واقعاً به شما الهام میبخشد؟ این سوال باعث میشود بدانید که چه چیزی شما را هدایت میکند.
برای رسیدن به این اهداف چه اقداماتی را باید انجام دهید
برنامهریزی برای زندگی به معنای تعیین اهداف هوشمند است که امکانپذیر، قابلاندازهگیری و همسو با نتایج نهایی ما است که به دنبال آن هستیم. تهیه فهرستی از گامهای کاربردی و عملی، برنامهریزی برای زندگی را از روی کاغذ به عمل کردن آنها میرساند.
مرحله ۲: اولویتهای زندگی خود را انتخاب کنید
هنگام ایجاد برنامهریزی برای زندگیمان، تلاش برای بهبود تمامی جنبههای زندگی میتواند وسوسه انگیز باشد. این کار بسیار گسترده است و امکانپذیر نمیباشد. برای مؤثرتر بودن برنامهریزیمان، فقط روی دو تا سه اولویت تمرکز کنید. بعد از اینکه در این زمینهها به موفقیت رسیدید، بعدها همیشه میتوانید موارد بیشتری را اضافه کنید. در اینجا چند زمینه وجود دارد که میتوانید روی آنها تمرکز کنید:
روابط
آیا میخواهید استراتژیهایی را برای ایجاد روابط بهتر با شریک زندگی خود یاد بگیرید؟ دریابید که چگونه در رابطه خود انعطافپذیرتر باشید؟ آیا به اعتماد شما خیانت شده است و میخواهید برنامهای برای یادگیری نحوه باور دوباره به عشق ایجاد کنید؟ داشتن یک رابطه قوی و عاشقانه کلید خوشبختی شما و بخش مهمی از برنامه زندگی شما است.
شغل
آیا در حال حاضر از محل کار خود ناراضی هستید و میخواهید شغل جدیدی را پیدا کنید که به آن علاقه دارید؟ صاحب یک کسب و کار هستید و باید یاد بگیرید که چگونه یک تحلیلگر باشید تا از طول عمر سازمان خود اطمینان حاصل کنید؟ اکثر مردم بیش از نیمی از عمر خود را در محل کار میگذرانند، بنابراین ایجاد یک برنامه زندگی برای صرف وقت خود برای انجام کاری که دوست دارید و منجر به موفقیت و تحقق میشود، بسیار مهم است.
مشارکت در جامعه
راز زندگی در بخشش است. هنگامی که یاد میگیرید چگونه زندگی خود را برنامهریزی کنید، افزودن راههایی برای مشارکت در اجتماع راه خوبی برای افزایش رفاه کلی شما است. اهدای پول یا چیزهایدیگر، پیوستن به سازمانها یا کار داوطلبانه همه راههای خوبی برای بخشش هستند.
سلامت و تندرستی
اگر از ظاهر خود یا احساسی که هر روز دارید، راضی نیستید؛ ایجاد برنامهای که شامل بخش سلامتی و تناسب اندام نباشد، هرگز شادی واقعی را برای شما به ارمغان نخواهد آورد. اگر اضافه وزن دارید، انرژی ندارید یا فقط نیاز به بهبود سلامت کلی و تناسب اندام خود دارید، این یکی از مواردی است که باید روی آن تمرکز کنید. داشتن یک رژیم غذایی سالم و پایدار را در نظر بگیرید، به باشگاه بروید یا یک مربی برای خود داشته باشید تا برنامهی مناسبی برای شما بریزد.
مرحله ۳: ایجاد نقشههای برنامهریزی زندگی برای رشد، تغییر و بحران
اکنون که متوجه شدید چه چیزی اهداف برنامهریزی برای زندگی شما را هدایت میکند، آماده هستید تا استراتژی خود را گسترش دهید تا با هر شرایطی که ممکن است با آن روبرو شوید سازگار شود. یک نقشه برنامهریزی زندگی برای هر یک از موارد زیر ایجاد کنید:
- رشد: رشد شخصی یکی از بزرگترین دستاوردهای ممکن است. بنابراین آن را در استراتژی برنامهریزی زندگی خود بگنجانید! به جای اینکه فقط در برنامه خود رشد کلی و نامشخصی را بنویسید، سعی کنید زمینههای خاصی از رشد شخصی مانند مدیریت زمان بهتر، همدلی بیشتر یا ارتباط موثر را یادداشت کنید.
- تغییر: تغییر اجتناب ناپذیر است؛ اگر فردی سازگار هستید، میتوانید با امواج پیش بروید. همانطور که یاد میگیرید چگونه یک برنامه زندگی بسازید، در نظر بگیرید که چگونه برنامه خود را انعطافپذیر کنید تا حتی در صورت تغییر شرایط، آنچه را که میخواهید انجام دهید.
- بحران: در مواقع بحران، برنامهریزی زندگی یک قوت قلب عالی است. یادگیری نحوه برنامهریزی زندگی به شما این قدرت را میدهد که در روزهای سخت بدون دور شدن از اهداف اصلی خود کار کنید. داشتن برنامه ۱، ۲، ۳ و ۴ تضمین میکند که هرگز بدون استراتژی برای ادامه دادن و در نهایت موفقیت باقی نمیمانید.
مرحله ۴: یک طرح بررسی ایجاد کنید
هنگامی که یاد گرفتید که چگونه یک برنامه زندگی درست کنید و چند استراتژی را در مراحل مختلف برای خود داشته باشید، باید دریابید که چه چیزی موثر است و چه چیزی نیست. این شامل ارزیابی موفقیتهای شما و تنظیم برنامه خود در طول مسیر برای افزایش اثربخشی آن است.
شخصی برای بررسی خود داشته باشید
اگر در ادامه دادن مسیر مشکل دارید، به دنبال شخصی برای پیگیری شما و کارهایتان باشید. این فرد میتواند یک دوست یا عضو خانواده یا یک مربی شخصی باشد که در ایجاد یک برنامه زندگی و پایبندی شما به آن کمک کند. این فرد علاوه بر مسئولیت پذیری، از شما پشتیبانی نیز میکند، که هر دو به تداوم تغییرات مثبت میافزایند.
پیشرفت خود را اندازهگیری کنید
اگر اهداف هوشمند ایجاد کنید، آنها قابل اندازهگیری خواهند بود. در طول مسیر خود برای توقف و بررسی وضعیت خود وقت بگذارید. به خاطر داشته باشید که درهها و شکستها اجتنابناپذیر هستند. تا زمانی که در حال پیشرفت هستید، برنامه خود را موفقیتآمیز بدانید.
موفقیتهای کوچک را جشن بگیرید
این اشتباه را مرتکب نشوید که منتظر بمانید تا به اهداف بزرگی برسید تا به خودتان پاداش دهید. وقتی موفقیتهای کوچک را جشن میگیرید – مانند از دست دادن یک کیلو وزن یا یافتن سازمان غیرانتفاعی مناسب برای مشارکت – لذت خود را از این فرآیند افزایش میدهید و به نوبه خود، شانس موفقیت خود را نیز افزایش میدهید.
بخشهایی که نیاز به تغییر دارند را تغییر دهید
ایجاد یک برنامه زندگی بدون اشتباه نیست و شکستهایی را تجربه خواهید کرد. وقتی متوجه شدید که بخشی از برنامه شما کار نمیکند، دلیل آن را ارزیابی کنید. آیا هدف با ارزشهای شما مطابقت نداشت؟ آیا ابزار مناسب را در جای خود نگذاشتید یا به اندازه کافی انعطافپذیر نبودید که موانع را به فرصت تبدیل کنید؟ هنگامی که تشخیص دادید چه چیز اشتباهی رخ داده است، میتوانید تغییرات موثری ایجاد کنید.
در نهایت فراموش نکنید که برای برنامهریزی حتما از ابزارهای برنامهریزی متناسب با نیاز خود استفاده کنید.