با این که بالا رفتن سن و سال یکی از عوامل ابتلا به آرتروز زانو میباشد، ولی احتمال این که افراد جوان هم به این بیماری مبتلا شوند، وجود دارد. در برخی افراد آرتروز زانو یک زمینه ژنتیکی دارد. در برخی موارد دیگر آرتروز زانو میتواند در نتیجه آسیب و ضربه یا اضافه وزن افراد باشد. آرتروز مفصل زانو، یک بیماری جدی و دردناک است که با افزایش سن بدتر میشود. شایعترین علائم آرتروز، درد، تورم و سفتی زانو است. درمانهای زیادی وجود دارد که میتواند به تسکین درد، در افرادی که آرتروز دارند، کمک کند.
در صفحه مربوط به بیماریها، توضیحات کاملی در خصوص هر کدام از بیماریها نوشتهایم که در صورت تمایل میتوانید بررسی و مطالعه کنید.
ماهیت مفصل زانو
از به هم پیوستن سه استخوان، مفصل زانو تشکیل میشود. این سه استخوان عبارتند از:
استخوان ران (فمور)
ساق پا (درشت نی)
کاسه زانو (کشکک)
غضروفها انتهای هر استخوان را میپوشانند و با قرارگیری بین استخوانها از سایش آنها به روی یکدیگر جلوگیری میکنند. غشاء زُلالهای، بافت همبند رگداری است که کپسول مفصلی، مفاصل متحرک، کیسه زلالی و غلافهای زردپی را شامل میشود.
انواع بیماری آرتروز زانو
حدود ۱۰۰ نوع آرتریت وجود دارد. رایجترین انواعی که ممکن است زانوهای افراد را درگیر کنند، عبارتند از:
استئوآرتریت:
شایعترین نوع آرتریت است. استئوآرتریت باعث تحلیل رفتن غضروفها شده و بدون وجود غضروفها، استخوانها به روی یکدیگر ساییده میشوند. این عارضه میتواند باعث درد، سفتی و محدودیت حرکتی شود. همچنین میتواند منجر به ایجاد خار استخوانی (استئوفیت یا انتزوفیت) شود. متاسفانه با گذشت زمان در صورت عدم رسیدگی و درمان، استئوآرتریت بدتر میشود.
آرتریت پس از ضربه خوردن:
غضروف پس از ضربه به زانو شروع به نازک شدن میکند (مانند آسیب ناشی از تصادف اتومبیل یا برخورد در ورزش). با سایش استخوانها به روی یکدیگر، علائم مشابه آرتروز را ایجاد میکند، این علائم عبارتند از: درد، سفتی و محدودیت حرکت. به یاد داشته باشید علائم آرتریت زانو ممکن است تا سالها پس از ضربه و سانحه شروع نشود.
آرتریت روماتوئید:
یک بیماری خود ایمنی است که باعث التهاب مفاصل میشود. در صورت سلامت سیستم ایمنی، در برابر عفونت و آسیب، التهاب ایجاد میشود. پاسخ التهابی یکی از راههایی است که باعث محافظت بدن از خود میشود. التهاب باعث درد، سفتی و تورم غشای سینوویال (غشای زلالهای) میشود که میتواند غضروف را نیز از بین ببرد.
استئوآرتریت زانو (OA):
به عنوان بیماری دژنراتیو مفصل نیز شناخته میشود، معمولاً نتیجه ساییدگی و پارگی و از دست دادن پیش رونده غضروف مفصلی است. بیشتر در افراد مسن دیده میشود و به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم میشود:
استئوآرتریت اولیه: دژنراسیون مفصلی بدون هیچ دلیل زمینهای آشکار است.
استئوآرتریت ثانویه: پیامد تمرکز غیر طبیعی نیرو در سراسر مفصل مانند علل پس از سانحه یا غضروف مفصلی غیر طبیعی مانند آرتریت روماتوئید (RA) است.
بیماری استئوآرتریت زانو (OA):
استئوآرتریت یک اختلال مفصلی دردناک و مزمن است که نه تنها زانوها بلکه دستها، لگن و ستون فقرات را نیز درگیر میکند. شدت علائم برای هر فردی متفاوت است و معمولاً به کندی پیشرفت میکند.
درمان آرتروز زانو با روشهای محافظهکارانه شروع میشود و زمانی که درمان محافظهکارانه با شکست مواجه میشود، به سوی گزینههای درمانی جراحی میرود. در حالی که داروها میتوانند به کند کردن پیشرفت RA و سایر شرایط التهابی کمک کنند، در حال حاضر هیچ عامل اصلاح کننده بیماری اثبات شدهای برای درمان OA زانو وجود ندارد.
OA شایعترین بیماری مفاصل در سراسر جهان است که زانو بیشترین مفصل درگیر از میان سایر مفاصل در بدن است. این بیماری عمدتاً افراد بالای ۴۵ سال را مبتلا میکند.
استئوآرتریت تقریباً ۶ درصد از کل بزرگسالان را مبتلا میکند و زنان بیشتر از مردان درگیر این بیماری میشوند. در افرادی که بالای ۷۰ سال دارند، این بیماری تا ۴۰ درصد شیوع پیدا میکند.
بیماریها و مشکلات مفاصل را میتوان با استفاده از طب سنتی درمان کرد، در صورت تمایل بهبود درد مفاصل با درمانهای طبیعی را بخوانید.
اتیولوژی
آرتروز زانو بسته به علت آن به عنوان اولیه یا ثانویه طبقه بندی میشود: OA اولیه زانو نتیجه انحطاط غضروف مفصلی بدون هیچ دلیل شناخته شده ای است. این معمولاً به عنوان انحطاط ناشی از سن و همچنین فرسودگی در نظر گرفته میشود. استئوآرتریت ثانویه زانو نتیجه انحطاط غضروف مفصلی به دلیلی شناخته شده است.
علل احتمالی OA ثانویه زانو:
چاقی، بیشحرکتی یا بیثباتی مفصل، موقعیت نامناسب مفصل به عنوان مثال وضعیت والگوس/واروس، آسیب قبلی به مفصل به عنوان مثال شکستگی در امتداد سطح مفصلی (شکستگی پلاتوی تیبیا)، نقایص مادرزادی، بیحرکتی و از دست دادن تحرک، سابقه خانوادگی علل متابولیک به عنوان مثال راشیتیسم.
اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درمورد انواع آرتروز و روشهای پیشگیری از آن به دست بیاورید مطلب همه چیز در مورد بیماری آرتریت را مطالعه کنید.
یک دیدگاه
بازتاب ها: رباط صلیبی