معلوم است که میتوانید بیش از حد بخوابید، زیرا کمخوابی برای سلامت روحی و جسمی شما بسیار مضر است، بنابراین واقعا توصیه نمیشود که شبهای خود را کوتاه کنید یا اصلا نخوابید در طول شب باید به اندازه کافی خواب داشته باشید. اما آیا میدانستید که زیاد خوابیدن نیز میتواند برای شما و سلامتی بدنتان مضر باشد؟ در این مطلب از مجلهی روزساز، علائمی به شما معرفی میشود که با مطالعهی این مطلب میتوانید با این علائم آشنا شوید و ساعات خواب خود را متعادل کنید.
کم خوابی
کسی که دائما خیلی کم میخوابد، ممکن است دچار اختلال کمخوابی شود. ممکن است به نظر برسد که میتوانید با خوابیدن بیشتر در تعطیلات آخر هفته، خواب از دست رفتهی خود را در طول هفته بازیابی و جبران کنید، اما اینطور نیست.
رفع کمخوابی بسیار دشوار است و میتواند منجر به بروز چندین علامت جسمی و روحی شود. شما میتوانید با کمخوابی کاهش تمرکز، هوس خوردن غذاهای ناسالم و احساس غمگینی را تجربه کنید. علاوه بر این، سیستم ایمنی شما ممکن است به قدری ضعیف شود که در سرما دچار سرماخوردگی شوید. بنابراین مهم است که به اندازه کافی بخوابید، اما چگونه متوجه میشوید که بیش از حد میخوابید یا خواب زیادی را در طول شب دارید؟ علائم زیر را مطالعه کنید.
علائم زیاد خوابیدن
۱. سردرد:
ممکن است فکر کنید که به دلیل کمخوابی دچار سردرد میشوید، اما میتوانید با صرف ساعتهای طولانی دراز کشیدن بر روی بالش نرم خود نیز دچار سردرد شوید. حالا فهمیدید که زیاد خوابیدن هم میتواند باعث سردرد شما شود. دکتر الیزابت مک دویت توضیح میدهد که چگونه ممکن است زیاد خوابیدن باعث سردرد شود.
علت سردرد: دکتر الیزابت مک دویت میگوید که نوسانات تکانههای عصبی میتواند باعث سردرد در هنگام خواب شود. هنگامی که هنوز در خواب هستید، زمانی که به طور معمول صبحانه خود را میخورید یا قهوه خود را مینوشید، ممکن است به دلیل قند خون پایین، کمآبی بدن یا کمبود کافئین دچار سردرد شوید.
۲. همه چیز درد دارد:
شاید فکر میکنید که بدن شما زمانی که ساعتهای زیادی میخوابید کاملا استراحت میکند، اما در واقع بدن شما ممکن است در هنگام استراحت طولانی شبانه نیز آسیب ببیند. آیا این برای شما اتفاق افتاده است؟ وقتی زیاد میخوابید احساس خوبی دارید و از پتوی گرم و رختخواب نرم خود لذت میبرید، ولی زمانی که از خواب بیدار میشوید با حالت کسلی و بدن درد مواجه میشوید.
۳. مه مغزی:
مه مغزی برای بسیاری از افراد یک اتفاق عجیب است. شما از نظر فیزیکی حضور دارید و مغزتان کار میکند، اما سرتان در آن نیست. احساس میکنید سرتان پر از پشم پنبه است که شما را از تفکر واضح باز میدارد. آیا شما این را تشخیص میدهید؟ پس این احتمال وجود دارد که بیش از حد خوابیده باشید. ریتم خواب خود را با بلند شدن از رختخواب در زمان مشخصی هر روز تنظیم کنید و متوجه خواهید شد که مه مغزی شما از بین میرود.
۴. خسته از خواب بیدار شدن:
نه ساعت خوابیدید، از خواب بیدار شدید و فهمیدید که هنوز خستهاید. خوابیدن برای جبران ساعات از دست رفته در هفته ممکن است چندان ایدهی خوبی نباشد. ساعت بیولوژیکی در بدن شما گیج میشود و باعث میشود خسته بمانید. آیا واقعا میخواهید کمی خواب از دست رفته را جبران کنید؟ ۱۵ دقیقه زودتر از حالت عادی به رختخواب بروید. خواهید دید که نسبت به زمانی که تا ساعت ۱۱ صبح روز بعد در رختخواب میمانید، کمتر احساس خستگی میکنید.
۵. از دست دادن حافظه:
کمخوابی، اما خواب زیاد نیز میتواند عواقب منفی برای حافظه شما داشته باشد. تحقیقات نشان میدهد زنانی که بیش از حد میخوابیدند نسبت به زنانی که هفت یا هشت ساعت در شب میخوابیدند، در برخی آزمایشهای مغزی عملکرد بدتری داشتند.
۶. افزایش وزن:
شاید یکی از منفیترین پیامدهای خواب زیاد افزایش وزن باشد. تحقیقات انجام شده توسط دانشگاه گلاسکو نشان میدهد که بین عادات خوابیدن و افزایش وزن در افراد چاق ارتباط وجود دارد. این تحقیق همچنین نشان میدهد که افراد مبتلا به چاقی که شبهای کوتاه (کمتر از هفت ساعت خواب در شب) یا شبهای طولانی (بیش از نه ساعت خواب در شبانه روز) دارند، پیامدهای منفی در مورد وزن خود را تجربه میکنند.